Bionovinky

Prírodnou cestou

Ktoré druhy ovocia a zeleniny sú pre vás obzvlášť prospešné a prečo?

To, že ovocie a zelenina sú zdravé, je nám jasné. Ale prečo vlastne sú pre nás prospešné, to je už trochu komplikovanejšia otázka. Podľa rozsiahlych výskumov, ktoré realizujú organizácie, blahodárne a výživné vlastností čerstvých plodín sú pravdepodobne dané účinkami fytonutrientov. Sú to prirodzene vznikajúce chemické látky, nachádzajúce sa v rastlinách. Niektoré rastliny sú bohatšími zdrojmi fytonutrientov než iné. Rozoznať, ktoré druhy ovocia a zeleniny sú podľa vedcov pravdepodobne najvýznamnejšími zdrojmi živín, je našťastie jednoduché. Riaďte sa farbou!

ORANŽOVÉ PLODY, ako napríklad mrkva, sladké zemiaky, tekvica a mango, sú bohaté na betakarotén.

ZELENÉ PLODINY, akými sú listová zelenina, kapusta, cukina, hrášok, petržlenová vňať, kiwi a špenát, obsahujú luteín.

FIALOVÉ PLODINY, vrátane čučoriedok, černíc, sliviek a sušených sliviek, baklažánu a brusníc, obsahujú antocyaníny

ČERVENÉ PLODINY, ako sú paradajky, červený grapefruit, papája a červený melón obsahujú antioxidant lykopén.

OBR..

BETAKAROTÉN – žltočervené farbivo – provitamín vitamínu A, ktorý sa premieňa v sliznici tenkého čreva na vitamín A. Je silný antioxidant, podieľa sa na aktívnej regenerácii očného farbiva a neutralizuje voľné radikály vo vnútri oka. Chráni pokožku pred slnečnými lúčmi, pozitívne vplýva na imunitu, znižuje riziko rakoviny pľúc, chráni sliznice pred vírusmi a baktériami.

LUTEÍN – žltooranžové farbivo, pôsobí ako antioxidant, spomaľuje vznik degeneratívnych zmien na sietnici, vznik šedého zákalu šošovky, znižuje riziko srdcovo-cievnych chorôb, upravuje hladinu dobrého cholesterolu, chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva

ANTOKYANÍNY – antioxidanty, chránia telo pred stresorom. Zohrávajú tiež úlohu v telesnom systéme bunkovej ochrany. Voľné radikály sú škodlivé vedľajšie produkty produkované telom. Konzumácia stravy bohatej na antioxidanty môže mať pozitívny vplyv na proces starnutia a postup chorôb tým, že neutralizuje voľné radikály.

LYKOPÉN – je najsilnejší známy antioxidant rastlinného pôvodu. Chráni organizmus pred nádorovými ochoreniami, má priaznivý vplyv na srdce, krvný tlak, prostatu a pokožku. Obsah lykopénu sa zvyšuje pri tepelnej úprave potraviny, preto je paradajkový pretlak bohatší na lykopén ako čerstvá šťava z paradajok.

Mohlo by sa vám tiež páčiť...